Ogrzewanie podłogowe w kuchni jest bardzo korzystnym rozwiązaniem. Pozwala na równomierne ogrzanie całego pomieszczenia, dlatego, że instaluje się je na całej powierzchni posadzki. W każdym punkcie będziemy zatem czuć przyjemne grzanie pod stopami. Zapewnia to komfortowe warunki do wykonywania codziennych obowiązków domowych. To właśnie w okolicy stóp najbardziej potrzebujemy ciepła, aby czuć się optymalnie. Kuchnia zazwyczaj jest niewielka, toteż pozbycie się z niej grzejnika na poczet podłogówki pozwoli na zaoszczędzenie cennej przestrzeni użytkowej.
Montaż ogrzewania podłogowego w kuchni
Umiejscowienie przewodów grzewczych powinniśmy rozplanować tak, aby nie przebiegały one pod meblami. Nie ma przecież potrzeby podgrzewania spodów szafek lub sprzętów AGD. Ogrzewanie podłogowe w kuchni świetnie się sprawdzi, ponieważ wykończenie posadzki stanowią tam zazwyczaj płytki ceramiczne, gres lub kamienie. Wszystkie te materiały doskonale przewodzą ciepło, a także je magazynują.
Wady podłogówki w kuchni
Ogrzewanie podłogowe w kuchni to wygodne rozwiązanie, natomiast z komfortem jak i nowoczesnymi rozwiązaniami idzie w parze cena. W zależności od tego, jakie ogrzewanie podłogowe wybierzemy do naszej kuchni (dostępne są modele wodne oraz elektryczne), cena będzie się różnić. Niewątpliwie jednak będziemy musieli zapłacić za taką instalację więcej niż w przypadku posiadania tradycyjnego kaloryfera. Co więcej, podłogówka nagrzewa się dość długo, w związku z czym musimy być świadomi, że temperatura nie podniesie się w mgnieniu oka. Wybierając ogrzewanie podłogowe w kuchni mamy za zadanie dobrać wykończenie posadzki tak, aby materiał dobrze przewodził ciepło. Najlepiej sprawdzą się zatem płytki lub podłogi z kamienia.
Napisz do nas po darmową wycenę ogrzewania podłogowego!